Ανδρέας Δούμας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ

Πως θα ανυψώσουμε το πολιτιστικό Π.Φάληρο, συνεργατικά και πολιτισμένα

Η Παράταξή μας θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των Φαληρικών που θα διεξαχθούν τα προσεχή χρόνια, προσφέροντας στους δημότες μεγαλύτερα κίνητρα να δώσουν ακόμα πιο βροντερό παρών σε αυτά.

Αυτό θα συμβεί δίνοντας έμφαση στους καλλιτέχνες που μένουν στο Παλαιό Φάληρο και επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους μπροστά στους συνδημότες τους.   

Στοχεύουμε:

-σε μεγαλύτερη συμμετοχή καλλιτεχνών ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ  
-σε ένταξη περισσότερων μουσικών σχημάτων της πόλης μας στις εκδηλώσεις
-σε σχολές χορού
-σε έμφαση στους ανθρώπους της πόλης μας κι όχι στις...φίρμες
-σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου της Τέχνη μας.

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, Ερμιόνη Ντεντοπούλου, έστειλε τον Ιανουάριο στην πολιτιστική επιτροπή του ΠΟΑΚΕ την ακόλουθη επιστολή:     

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΑΚΕ ΔΗΜΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ

Από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης μου  ως τακτικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΟΑΚΕ, και με την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων μου, εξέφρασα την άποψη, πεποίθηση και αίτημα η παρουσία εμού αλλά και γενικά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι ουσιαστική, εποικοδομητική και ενεργής. 

Ο ρόλος των μελών δεν θα πρέπει να είναι ρόλος συμπολιτευτικός ή αντιπολιτευτικός (ή όχι μόνο τέτοιος) αλλά κυρίως ρόλος πολιτικός και κοινωνικός συνάμα, άποψη που διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους ακόμη και εκκωφαντικά όταν χρειάστηκε.

Αυτό σημαίνει  μελέτη των θεμάτων και των ζητημάτων που άπτονται στις ευθύνες, τους σκοπούς και τον λόγο ύπαρξης του ίδιου του Νομικού Προσώπου, και διατύπωση άποψης εμπεριστατωμένης και υλοποιήσιμης. 

Στα πλαίσια αυτά, μετά και την διοργάνωση τόσο των ΦΑΛΗΡΙΚΩΝ όσο και του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2022, αιτήθηκα, εισηγήθηκα και τελικά μαζί με άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταφέραμε και πείσαμε το σύνολο του ΔΣ για τον σχηματισμό μίας Επιτροπής του ΠΟΑΚΕ που στόχο έχει την χάραξη των κατευθύνσεων, της πολιτικής και του καλλιτεχνικού αποτυπώματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΠΟΑΚΕ, ώστε στο εξής να μην καλούμαστε απλώς και μόνο να δεχόμαστε ως δεδομένες τις προτάσεις και τις αποφάσεις ενός ή δύο ατόμων, ξένων ή μη προς το Νομικό Πρόσωπο, ωσάν ο ρόλος μας να είναι διακοσμητικός, αλλά να έχουμε τον πρώτο λόγο σ’ αυτό που κληθήκαμε εξ αρχής να υπηρετήσουμε.

Η πρότασή μου και πρόταση του Συνδυασμού ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται και λαμβάνουν χώρα υπό την πλήρη ευθύνη ή υπό την αιγίδα του ΠΟΑΚΕ είναι: 

Α. Η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτιστικών-καλλιτεχνικών παραγόντων ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ. Στον Δήμο μας, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες προάγουν τον πολιτισμό, τον διδάσκουν, δημιουργούν δίαυλους επικοινωνίας και συμμετοχής στον κάθε ένα από τους Δημότες μας. Ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες υπό την καθοδήγηση και την διδασκαλία αξιόλογων ηθοποιών-σκηνοθετών, μουσικές σκηνές και συγκροτήματα όλων των ακουσμάτων, ομάδες χορού και έκφρασης, είναι οι χαρακτηριστικότερες από τις περιπτώσεις εκείνες που θα πρέπει να ενταχθούν στα πολιτιστικά δρώμενα του ΠΟΑΚΕ.  

Ουδέποτε μέχρι σήμερα τόσο ο Δήμος όσο και το Πολιτιστικό Κέντρο έδωσε την δυνατότητα στους παραπάνω , πέραν της παραχώρησης χώρων για τις παραστάσεις τους, να προβάλλουν την δουλειά τους σ’ ένα ευρύτερο κοινό και επιπλέον να ανταμειφθούν  γι’ αυτό. 

Προτείνω αρχικά λοιπόν, να απευθυνθούμε σε όλες τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του Δήμου μας, καλώντας τους δασκάλους-καθοδηγητές-σκηνοθέτες να παραθέσουν τις ιδέες, τις απόψεις αλλά και επικοινωνώντας μας τις ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν προκειμένου να ενταχθούν οι παραστάσεις τους στα πολιτιστικά δρώμενα του ΠΟΑΚΕ, είτε αυτό αφορά τα ΦΑΛΗΡΙΚΑ (που προσωπικά σ’ αυτά θα ήθελα να ενταχθούν) είτε σε ένα ξεχωριστό φεστιβάλ θεάτρου. 

Β. Επιπλέον προτείνουμε, τα μουσικά σχήματα του Δήμου μας, να ενταχθούν στα Φαληρικά, που κατά βάση είναι μία διοργάνωση κατά 90% μουσική, και με διαφορετικό ρεπερτόριο το καθένα από αυτά να κοσμήσουν το πολιτιστικό αυτό γεγονός που έγινε θεσμός σε λάθος βάση. 

Διότι η βάση θα πρέπει να είναι οι Δημότες μας, οι καλλιτέχνες που ζουν στο Δήμο αυτό και όχι (μόνο) οι φίρμες για τις οποίες δαπανώνται μεγάλα ποσά σε σχέση με αυτά που μπορούν να εξοικονομηθούν. 

Στον αντίλογο ότι ο κόσμος του Φαλήρου θέλει επώνυμους τραγουδιστές γιατί έχει μάθει έτσι και θα θεωρήσει ο,τιδήποτε άλλο υποδεέστερο, αντιτείνω ότι ο κόσμος του Φαλήρου είναι κόσμος με παιδεία και κουλτούρα και πέραν του ότι θα καμαρώσει τα παιδιά του, θα δώσει κίνητρο μεγαλύτερης και ποιοτικότερης συμμετοχής στο μέλλον. Άλλωστε κανείς δεν μας υποχρεώνει να συναγωνιστούμε κανέναν Δήμο, ούτε τους όμορους, σε εκδηλώσεις επίδειξης δύναμης και πλούτου γιατί κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον πολιτισμό τον ίδιο όπως καλούμαστε να υπηρετήσουμε. 

Γ. Επιπρόσθετα προτείνω να εντάξουμε στα καλλιτεχνικά δρώμενα του ΠΟΑΚΕ και  ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ του χώρου τις τέχνης, όπως τις σχολές χορού και έκφρασης του Δήμου μας, ενισχύοντας έτσι τους ανθρώπους που δίνουν ζωή στην πόλη αυτή. 

Δ. Αναφορικά με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ προτείνω την μία μέρα την συμμετοχή των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ των σχολείων της πόλης μας, και επιπλέον να απευθυνθούμε στους Συλλόγους των Βαλκάνιων χορών που υπάρχουν στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει ένα αφιέρωμα στους ΗΧΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

keyboard_arrow_up